БСП няма да подкрепи първи мандат на ГЕРБ, за втория мандат

...
БСП няма да подкрепи първи мандат на ГЕРБ, за втория мандат
Коментари Харесай

Нинова към Радев: Времето, което дадохте на партиите за консултации, е загубено

БСП няма да подкрепи първи мандат на ГЕРБ, за втория мандат на " Продължаваме Промяната ", в случай че бъдат поканени на диалози, ще вземат участие, тъй като са удовлетворени от обществената политика на това правилество, което то направи. Това изясни водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на консултациите при президента Румен Радев, които предхождат процедурата по връчването на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Досега диалози в Президенството организираха първите четири партии - ГЕРБ, " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи и " Възраждане ".

В началото на диалога президентът Румен Радев дефинира като най-важна задачата, която стои пред Народното събрание, съставянето на постоянно държавно управление, което да поеме ръководството на страната. Той попита представителите на Българска социалистическа партия по какъв начин виждат досега развиването на разговора сред партиите в Народното събрание и договарянията за сформиране на държавно управление в границите на този парламент, дали те биха подкрепили първия мандат, както и дали биха се включили и при какви условия във втория мандат с някогашните им съдружни сътрудници в бъдещето ръководство на страната. Президентът ги попита още за мнението им за приемането на законите, свързани с Плана за възобновяване и резистентност, попълване на мандатите на редица конституционни органи, които към този момент работят или в повърхностен състав, или отвън своя мандат, както и за ограниченията, които са нужни за преодоляване на икономическата и обществена рецесия.  

" За нас има три значими задания в този парламент: първо - приемане на бюджет, който да има обществена устременост и да подсигуряваме на хората повишение на приходите, а на стопанската система - непоклатимост. Второ е приемане на законите по Плана за възобновяване и резистентност. И трето - надяваме се сполучливи диалози за сформиране на държавно управление и работа на Народното събрание. Смятаме, че за жалост, времето, което дадохте на парламентарно показаните партии, е изгубено. Няма резултат от договарянията, в случай че въобще се водят такива, за сформиране на държавно управление ", отговори му Корнелия Нинова. 

Ето за какво съгласно Нинова е значимо да се одобри бюджета, като от Българска социалистическа партия държат на обществения пакет - увеличение на минималната работна заплата на 850 лв., приемане на разбиране " енергийна беднотия " и поддръжка на тези фамилии, които са енергийно небогати, въвеждане на тавана на цените на енергоносителите, майчинството да следва растежа на минималната работна заплата, както и мощен обществен пакет " младежка политика и политика за децата ". Тези оферти от Българска социалистическа партия ще бъдат импортирани сред първо и воторо четене на импортирания Закон за удължение на сегадействащия бюджет на страната. 

Относно законите по Плана на възобновяване Българска социалистическа партия е в цялостна подготвеност и по думите на Нинова имало висока степен на единодушие сред партиите по този въпрос. 

" Сериозни диалози за кабинет не се водят. Първата политическа мощ показва променчивост в посланията си за кабинет на малцинството или кабинет с третия мандат. Времето за съвещания не се употребява за диалози сред първите две партии, а за взаимни обвинявания в корупция. Смятаме, че действителни диалози и срещи за сформиране на кабинет ще стартират след връчването на първия мандат, тъй че съгласно нас колкото по-бързо се случи, толкоз по-реална е опцията да стартираме сериозни разговори за кабинет ", уточни Корнелия Нинова.

Аз три пъти връчих мандата на Българска социалистическа партия и три пъти Българска социалистическа партия не съумя да сформира държавно управление, укори ги държавният глава. " Ако има възможност да не бъде формиран кабинет и ние караме с тези темпове, това значи, че парламентът би трябвало да бъде разхлабен в края на ноември и началото на декември. Това значи да кажете кои закони няма да бъдат признати и още едно нещо значимо, Конституцията е ясна - до два месеца от разпускането на Народното събрание би трябвало да има нови избори. Това значи избори или в края на януари или при започване на февруари. Ако стигнем до такава степен, допускам, че претенциите ще се върнат назад към мен - за какво съм определил дата за изборите тъкмо по това време, в което вие, партиите, няма по какъв начин да водите предизборна акция - тъкмо по Коледа, новогодишните празници, в най-тежките метеорологични условия ще бъде извънредно затруднена логистиката и организацията на изборите и евентуално още по-малко хора ще излязат да гласоподават ", посочи президентът. 

Нинова разгласи, че желаят да имат постоянно държавно управление, само че беше безапелационна: " Ние първи мандат на ГЕРБ няма да подкрепим. Шест години се опитваме да покажем, че този модел на ръководство е привършен и би трябвало да се промени. Вторият мандат на " Продължаваме Промяната ", в случай че ни поканят на диалози, ще участваме, тъй като сме задоволени от обществената политика на това правилество, което то направи. Ние имаме с тях допирни точки, само че да в последните дни имаме и разлики – хартиената бюлетина, само че каквото реши Народното събрание – това ще бъде. Какъв ще бъде изходът, ще покаже времето ", добави водачът на Българска социалистическа партия. 

" Усеща се желанието за предизборно наддаване. Давате ли гаранции и по какъв начин, че това може да бъде овладяно, само че даже и да не се внесе бюджет в Народното събрание във типа, за който се пледира, мога да ви подсигурявам, че служебното държавно управление стартира и ще предпиреме ограничения, тъй че да има обилни усъвършенствания в обществената политика. 

Лидерът на Българска социалистическа партия обаче отговори, че сегашният бюджет от дълго време не е настоящ поради инфлацията.  " Хората имат потребност от нарастване на приходите. Обръщам внимание, че понятието " енергийна беднотия ", и преди постоянното държавно управление, и постоянното, и вашето в този момент работи по това разбиране. С изненада оня ден чухме от министъра на труда, че то ще влезе в действие от 1 януари 2024 година Това е безусловно недопустимо, хората в този момент са енергийно небогати, тъй като рецесията е в този момент. Моля, в случай че може, това да се форсира ", прикани Нинова.

И още, Българска социалистическа партия ще внесе Закон за битка със спекулата в стопанската система и търговията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР